Kakovostno in vrhunsko vino ZGP / Štajerska Slovenija / Šmarje-Virštanj

Projekt delno financira EU in Evropski kmetijski sklad za razvoj podezelja: Evropa investira v podezelje.

Zelena dela v vinogradu

Pri zelenih delih v vinogradu uravnavamo in oskrbujemo listno površino pri vinski trti. Trtaspomladi požene več mladik kot jih potrebuje za obstoj in prehrano grozdja. Da se ne bi trtanenadzorovano razrasla je potrebno število mladik ustrezno prilagoditi. Ukrepi s katerimilahko neposredno usmerjamo razvoj in rast trte v tej dobi so; pletev, spravljanje mladikmed žice, odstranjevanje zalistnikov, krajšanje mladik, odstranjevanje listov v coni grozdja,redčenje grozdja in vršičkanje.

08.05.2013

Pletev je prvo spomladansko opravilo za oskrbo listne površine. Ta ukrep pomeni odstranitevmladik s trte, ki so se razvile iz sobrstov na preveč gostih členkih in odstranitev nepotrebnihjalovk iz starega lesa (kordonov, krakov, debel) Vse nepotrebne mladike v začetku rastiporabijo veliko rezervne hrane, zato jih je potrebno čim prej odstraniti. Pletev je najboljeopraviti v prvi polovici maja ko so mladike dolge 10-20 cm in ko so kabrniki dobro vidni.Če opravimo pletev pozno ko so mladike že razvite, naredimo na trsu velike rane in mladiketežko odstranimo. S pletvijo dosežemo boljšo zračnost, osvetlitev in manjšo okužbo zboleznimi. Jalovke na deblu odstranimo najpozneje pri dolžini 15 cm, da ne naredimoprevelikih ran in da ne porabijo preveč rezervnih snovi. Posebno pri uporabi herbicidov jepomembno, da debla skrbno očistimo.

Spravljanje in razporeditev mladik med žice – mladike morajo biti čimbolj enakomernorazporejene na opori, paziti moramo, da ne povečamo zgoščenosti listov v coni grozdja.Mladike morajo biti speljane med žicami čimbolj pokončno, ker pri poševno nameščenihlahko povzroči močan razvoj zalistnikov.

Odstranjevanje zalistnikov je najpomembneje v coni grozdja, kjer izboljšamo zračnostlistne stene in osvetlitve, ter dosežemo učinek pri kakovostni trgatvi. Zalistnike je potrebnoodstraniti čim prej , ker tako naredimo majhne rane na mladiki, ki se hitro zarastejo. Pri večjihzalistnikih, ki jih v celoti odstranimo lahko poškodujemo tudi zimska očesa na mladikah.Zalistnike v zgornjem delu mladik brezpogojno pustimo, saj so dobro osvetljeni listizalistnikov koristni za kakovost grozdja. Čim več listov se pravočasno razvije na zalistnikih,tem več sladkorja bo v grozdnem soku.

Šmarje pri Jelšah, 8.5.2013
Rafko Koritnik, inženir kmetijstva

w-video
<< Nazaj

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".