Kakovostno in vrhunsko vino ZGP / Štajerska Slovenija / Šmarje-Virštanj

Projekt delno financira EU in Evropski kmetijski sklad za razvoj podezelja: Evropa investira v podezelje.

Sporočilo za javnost

Bron za rumeni muškat Emino

V največji konkurenci doslej - 14.362 vin iz 52. držav - je rumeni muškat Emino osvojil bronasto medaljo na največjem vinskem tekmovanju na svetu – Decanter World Wine Awards. - Vina iz vsega sveta je v Londonu ocenjevalo kar 219 vinskih poznavalcev – 75 vinskih mojstrov in 13 mojstrov sommelierjev. - Tudi modra frankinja Emino osvojila naziv vina s priporočilom.

21.05.2013

Ker je letošnji bron prvo mednarodno priznanje vrhunski kakovosti šmarsko-virštanjskih vin v 25-letni tradiciji zadružne kleti, smo vinskega tehnologa Hiše vin Emino - Jureta Grubarja, ki je nagrajeni rumeni muškat in priporočeno modro frankinjo donegoval za Decanter, povprašali, kako ustvariti vino, ki prepriča 219 vinskih ocenjevalcev:

»Zagotovo mora vino zadostovati aktualnim svetovnim trendom. Hkrati pa tudi izstopati iz povprečja. Vino mora biti tehnološko dodelano, kajti le tako lahko izstopi iz povprečja. Za to je potrebno veliko energije skozi celo leto že v vinogradu, nato pa nas čaka še ogromno dela v kleti. Ta proces je dolgotrajen, potrebno je veliko znanja, natančnosti in pa občutka za tovrstno delo. V današnji 'poplavi' vin na trgu je to še toliko večji izziv.«

Smernice, ki so si jih v Hiši vin Emino lansko leto zastavili pri rumenem muškatu, so bile pridelati vrhunsko sveže vino rumenega muškata z nižjo stopnjo alkohola in ostankom sladkorja.  Ključen pri ustvarjanju muškatnega šampiona je bil po mnenju Grubarja čas trgatve: »To, da smo se ob natančnem spremljanju dozorevanja grozdja pri določenih doseženih parametrih odločili za trgatev. Letnik 2012 sicer ni bil optimalen, še vedno pa nadpovprečen. Če v celoti povzamem letnik 2012: prav dober.«

In kako so v bogatem in raznovrstnem vinskem asortimanu Hiše vin Emino izbrali zmagovalne vinske vzorce za Decanter? »Glede na to, da je bilo potrebno vzorce za Decanter poslati dokaj kmalu (konec februarja), nekatera vina iz Hiše vin Emino niti še niso bila pripravljena na ocenjevanje. Vzorce smo posredovali po lastni presoji, glede na trenutne svetovne trende, naslednje leto pa zna biti posredovan še kakšen vzorec več, « napoveduje Grubar.

Organoleptične lastnosti z bronom nagrajenega rumenega muškata so tipična muškatna aroma z vonjem po vrtnici. V ozadju se skriva tudi prijeten vonj po bezgu. Na okusu pa zaznamo tudi zrele citrusne note in liči. »Ko spijemo kozarec, se vse to združi v zelo kompleksno aromatično vino s prijetno trajajočim pookusom,« opisuje Grubar in nagrajeni muškat priporoča za razvajanje - bodisi v osami ali v dvoje – oziroma v družbi polpikantnih prigrizkov, zrelih sirov ali manj sladkih sladic (zafrkjača, jabolčna pita).  »Vsekakor je to vino, za katerega si je potrebno vzeti čas in uživati,«poudarja Grubar.

Nagrade na Decanterju v Hiši vin Emino po besedah Grubarja niso pričakovali: »Vsak, ki pošlje vzorec na Decanter ocenjevanje, potihem pričakuje rezultat, vseeno pa sem bil nekoliko presenečen nad bronom. Pozitivno, seveda.« Jim pa nagrada po besedah Vinka Buta, direktorja Kmetijske zadruge Šmarje, ki ima v lasti Hišo vin Emino, zelo veliko pomeni – tako za klet kot tudi za celoten vinrodni podokoliš Šmarje-Virštanj:

»Bronasta medalja na londonskem Decanterju za rumeni muškat in priporočilo za modro frankinjo samo po sebi ni največ, kar se da na takšnem prestižnem ocenjevanju doseči. Nam pa v Hiši vin Emino zelo veliko pomeni. Udeležba in medalja na največjem svetovnem  ocenjevanju sta dobri za celoten šmarsko-virštanjski vinorodni podokoliš, ki se ponaša z več kot sedem stoletij dolgo tradicijo. V naši zadružni kleti, ki letos praznuje 25. obletnico delovanja, to visoko uvrstitev jemljemo kot rojstnodnevno darilo in nagrado za večletne usmerjene napore v  izboljšanje kakovosti naših vin. Predvsem pa smo veseli, da to opažajo tudi naši potrošniki, saj nam kljub zmanjšani kupni moči potrošnikov zadnji dve leti uspeva povečevati prodajo vin Emino za več kot 10 odstotkov.«

In kako bo ta prestižna nagrada vplivala na razvoj vinskega asortimana Hiše vin Emino? Po zagotovilih Jureta Grubarja vinski asortiman v Hiši vin Emino razvijajo po vnaprej zastavljenih dolgoročnih načrtih: » In tako bo tudi v bodoče. Potrebno je zadovoljiti potrošnika, kajti le tako se lahko vinski krog sklene. Kar  nam omogoča obstoj in nadaljnji razvoj. Tovrstne nagrade so le dokaz, da smo na pravi poti.«

Po mnenju Vinka Buta ta nagrada zadružno klet zavezuje k še večji odgovornosti do kupcev in na drugi strani tudi do njihovih kmetov, od katerih odkupujejo grozdje: »Veseli smo, da bodo ob letošnji trgatvi zaloge vina v kleti na optimalnem nivoju, zato planiramo nekoliko večji odkup kot lani. Upam tudi, da bodo razmere dopustile vsaj malo višjo  odkupno ceno za grozdje in posledično tudi vino, saj v zadnjem času opažamo, da potrošniki vse bolj znajo ceniti lokalno pridelane kakovostne izdelke. Bronasta medalja za rumeni muškat in priporočilo za modro frankinjo na Decanterju pa nas še bolj utrjuje v prepričanju, da smo na pravi poti.«

Dodatne informacije: Emina Mešič, 040 384 982, emina.mesic@relidea.com

<< Nazaj

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".