Kakovostno in vrhunsko vino ZGP / Štajerska Slovenija / Šmarje-Virštanj

Projekt delno financira EU in Evropski kmetijski sklad za razvoj podezelja: Evropa investira v podezelje.

Ob letošnji 30-letnici smo v Hiši vin Emino postavili nov mejnik – odkupili smo rekordnih 460 ton grozdja, kar je največ do zdaj! V Hiši vin Emino smo zaključili z letošnjim odkupom grozdja za nov vinski letnik. Odkupili smo 460 ton grozdja različnih sort, kar je največ v 30-letni zgodovini kleti, in danes že ponujamo sveži mošt. Naša vina se letos ponovno odlično prodajajo, pri čemer je nov prodajni rekord postavil Virštanjčan, dosti ne zaostajajo niti buteljke ter prestižna in večkrat nagrajena linija Eminent. V Hiši vin Emino smo sicer nedavno prejeli plaketo občine Podčetrtek za prispevek k prepoznavnosti Kozjanskega in Obsotelja kot uspešne in sodobne vinske destinacije.
04.10.2018

Letošnja trgatev v Hiši vin Emino je bila nekoliko zgodnejša kot v prejšnjih letih, saj smo morali, zaradi slabšanja zdravstvenega stanja grozdja v začetku septembra, z njo nekoliko pohiteti. Dodatno težavo so povzročale vinske mušice, ki so napadale grozdne jagode. »Naš letošnji odkup je rekorden in znaša 460 ton grozdja, je zadovoljive kakovosti, a kljub temu vsega grozdja, ki so nam ga ponujali vinogradniki, nismo mogli odkupiti,« poudarja direktor Kmetijske zadruge Šmarje Vinko But. Ob tem dodaja, da se razmere na trgu grozdja in vina izrazito prevešajo v smer prodaje grozdja zadružni kleti: »Naša klet je bila pred 30 leti ustanovljena ravno za ta namen, a takšnemu modelu odkupa grozdja še pred nekaj leti mnogi vinogradniki niso zaupali. Danes je drugače.« Ni pa letošnja trgatev posebna samo zaradi količine, ampak tudi zaradi svojih lastnosti: »Letnik 2018 bo poseben, drugačen kot ostali, saj nam bo postregel z nekoliko nižjimi sladkorji, razmeroma nizkimi kislinami in zelo bogato sortno aromatiko, ki se lepo odraža že na moštih,« razlaga novi enolog Hiše vin Emino Gašper Repše.

V Hiši vin Emino smo bili že lani zelo zadovoljni s prodajo vin, v letošnjem letu se ta trend nadaljuje. Beležimo rekordno prodajo Virštanjčana, ki je po količini paradni konj, zelo dobro se prodajajo tudi buteljčna vina, penine ter večkrat v Sloveniji in tujini nagrajena vina Eminent. Kljub odličnim rezultatom vodja prodaje v Hiši vin Emino Matija Jagrič ne skriva novih ambicij: »Prepoznavnost je iz leta v leto vidnejša, vendar si želimo še več vseslovenske prepoznavnosti. Manevrskega prostora je dovolj, vina so zelo kakovostna in ne vidim razlogov, da ne bomo uspeli z njimi prepričati še več gostincev in ljubiteljev odlične kapljice.« Sicer se v Hiši vin Emino že pripravljamo na letošnji projekt Pubec, v katerem štajerski vinarji predstavljajo mlada vina: »Zaradi zgodnje trgatve bo imelo mlado vino letos malo več časa in bo zagotovo odlično,« še dodaja Jagrič.

Letos mineva 30 let od ustanovitve Hiše vin Emino, nekdaj Kleti Imeno, in obletnico skozi vse leto obeležujemo s posebnimi, z našimi vini povezanimi dogodki. Zadnji v vrsti je fotografski natečaj Trideset odtenkov Virštanjčana, v okviru katerega še vedno zbiramo fotografije z lokalno in vinsko tematiko: »Album se pridno polni in veselimo se ocenjevanja, ki bo zagotovo nagradilo najboljše, najizvirnejše in najbolj vinske fotografije,« pojasnjuje Matija Jagrič. V Hiši vin Emino smo v sklopu letošnjega jubileja prejeli tudi plaketo občine Podčetrtek za prispevek k prepoznavnosti Kozjanskega in Obsotelja kot uspešne in sodobne vinske destinacije.

w-video
<< Nazaj

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".